Stupnjevi u Reikiju

Reiki se savladava postupno kroz tri stupnja. Iako je ova energetska tehnika u osnovi jednostavna, ipak je potrebno steći određenu vještinu rada s energijom, a stupnjevi omogućuju da usvajate dio po dio. Postoje učitelji Reikija koji prva dva stupnja podučavaju istovremeno u jednom vikendu. Polaznici su često toliko preplavljeni mnoštvom informacija i mogućnostima rada s energijom da na kraju od svega toga primjenjuju vrlo malo u svom životu, a neki čak i odustanu od Reikija. Zato je mudrije da prvo izgradite solidan temelj s prvim stupnjem, a potom na njemu gradite kat po kat.

Na svakom stupnju se osim usvajanja teoretskog i praktičnog znanja radi i inicijacija (usklađivanje) u univerzalnu iscjeljujuću energiju u skladu sa stupnjem kojeg pohađate. Samo znanje bez inicijacije vas ne može učiniti Reiki praktičarem. Inicijacija je intenzivan energetski “tretman” kojim se osnažuje i pročišćava vaš energetski kanal za provođenje univerzalne kozmičke energije. To biste i sami postigli kroz duge godine meditacija i discipliniranog prakticiranja raznih energetskih vježbi. Inicijacija skraćuje taj put i omogućuje da energija istog trena snažno poteče kroz vas.

Prvi stupanj (Shoden, što na japanskom znači “prvo učenje” ili “prvo znanje”) vas usklađuje s iscjeljujućom energijom kako biste je mogli pojačano kanalizirati i iscjeljivati sebe i druge polaganjem ruku te energetski raditi s biljkama i životinjama, a u jednoj mjeri i s pročišćavanjem prostora, predmeta i aure. Četiri inicijacije, tj. četiri usklađivanja s energijom vuku porijeklo od četiri podstupnja ili koraka iz Usuijeva vremena.

Drugi stupanj (Okuden, što na japanskom znači “unutarnje znanje”) vas osposobljava za rad s Reikijem na dubljim razinama uz pomoć tri simbola i njihovih mantra. U simbole vas se inicira kroz jedno ili više usklađivanja, što ovisi od škole do škole. Na ovom stupnju učite iscjeljivanje na mentalno-emotivnoj razini, iscjeljivanje na daljinu, iscjeljivanje prošlih trauma, slanje energije podrške za buduće događaje, energetsko programiranje, postupak kidanja toksičnih vezanosti, kompletni postupak energetskog čišćenja, energiziranja i zaštite prostora, čišćenje i zaštitu aure sa simbolima, kontakt s duhovnim vodičima, itd.

Treći stupanj (Shinpiden, što na japanskom znači “mistično znanje” ili “tajno učenje”) je majstorski stupanj na kojem bivate inicirani u majstorski simbol koji vas povezuje s najdubljim duhovnim razinama vašeg Jastva, pomaže vam u osobnom i duhovnom razvoju u svakom mogućem obliku i aspektu života, rasvjetljava vaš put, karijeru ili životnu misiju, služi i za kontakt s duhovnim sferama te za manifestiranje s razine duše. S trećim stupnjem postajete i učitelj Reikija pa možete, ako to želite, podučavati i inicirati druge u ovaj sustav iscjeljivanja, samoostvarivanja i osobnog razvoja.

Neki dijele treći stupanj na dva stupnja: majstorski i učiteljski, pa ćete zato čuti izjave o četiri Reiki stupnja. Smatram da je motivacija za takvu podjelu prvenstveno financijske prirode i da to stvara samo nepotrebne troškove za učenika. Materija za postajanje majstorom i učiteljem može se kvalitetno i u potpunosti savladati na jednodnevnoj radionici. Naravno da se traži osobni trud i angažman učenika i prije tečaja i nakon same inicijacije, a učitelj je dužan pružati mentorstvo i nakon tečaja, dok god je učeniku to potrebno, a ne da ga ostavi da se dalje snalazi sam kako zna i umije.

Između pojedinih stupnjeva mora proći određeno vrijeme u kojem se učenik privikava na pojačani protok energije te stječe iskustvo i sigurnost u radu s energijom. Nije mudro ići na sljedeći stupanj iz ego-potrebe za diplomom ili iz puke želje za učenjem tehnike bez da se najprije istinski i potpuno ne saživite sa znanjem i praksom prethodnog stupnja. Između prvog i drugog stupnja trebalo bi proći najmanje mjesec dana, uz uvjet da ste isprobali sve oblike rada s energijom koje ste naučili na prvom stupnju. Između drugog i trećeg stupnja treba proći barem šest mjeseci, uz uvjet da ste dobro savladali simbole i da znate njihovo značenje i sve načine upotrebe, da ste ozbiljno radili sa svim tehnikama drugog stupnja (a ima ih mnogo), da ste osim na sebi radili i na barem desetak drugih ljudi, i da ste dobro savladali povijest Reikija.

Naići ćete na izjave nekih Reiki majstora da drugi stupanj Reikija pojačava energiju čak četiri puta više nego prvi stupanj, no to baš i nije tako. Jednom kada ste inicirani u Reiki, iscjeljujuća energija je jednako jaka bez obzira na kojem ste stupnju učenja. S prvim stupnjem i samo s polaganjem ruku možete napraviti doslovno čuda u svojem i tuđim životima ako ste predani i primjenjujete Reiki redovito na sebi, drugima, životinjama, biljkama te za prostor i stvari.

“Jačina” iscjeljujuće energije, što je zapravo jačina vaše osobne sposobnosti kanaliziranja energije i vještina vašeg rada s njom, ovisi o tome koliko radite s Reiki tehnikom, o vašem iskustvu i razumijevanju koje ste pritom stekli te o vašem osobnom (duhovnom) razvoju, a ne o stupnju Reikija kojeg imate (niti o broju tečajeva drugih tehnika koje ste možda završili). Što više radite s Reikijem, vaš je kanal čišći pa ste sposobniji bolje kanalizirati univerzalnu kozmičku energiju i jasnije je osjećati. Može vam se činiti da je energija jača, ali zapravo ste vi postali vještiji. Uz osobni predani i redoviti rad, za jačanje vaše energije pomažu i naknadne reinicijacije, tj. osnaživanja (Reiju), koja Reiki majstor izvodi na Reiki radionicama.

Netko s prvim stupnjem tko radi redovito i predano može biti puno “jači” od nekog majstora Reikija koji je zanemario redovitu praksu te se diči samo titulom majstora. Na drugom i trećem stupnju naučite brojne nove i suptilnije načine rada s energijom te s inicijacijom u simbole napravite svojevrsni duhovni kvantni skok. U neku ruku ojačate vi, a ne energija.

Boris Pecigoš, Reiki majstor i učitelj

🌳🦌🦉🐍🌲💎💥🙌
Reiki tečajevi uživo i online, inicijacije, reinicijacije, radionice i kontinuirana edukacija. Energetske analize i savjetovanja, energetsko čišćenje aure i prostora te uklanjanje uroka, kletvi i crne magije, postavljanje trajne zaštite od magije, uroka i drugih energetskih napada, energetsko programiranje nakita, kristala i drugih predmeta, kidanje toksičnih vezanosti.
Website: boris-sasho.com
Facebook: facebook.com/boris.i.sasho
YouTube: youtube.com/@boris-sasho
Instagram: instagram.com/boris.sasho
Kontakt: boris.sasho@gmail.com

Pretražite naše stranice:

Čitajte nove objave direktno u svom e-mail inboxu!

Pratite nove objave kako biste primili praktične savjete za vaš osobni razvoj i energetsku higijenu, mudre poruke iz raznih kartica, vođene meditacije i druga videa te Borisova i Sashina poučna energetska, duhovna i mistična iskustva.